GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Creosoot verwijderen

Wij verwijderen creosoot uit uw schoorsteen!

Wat is creosoot?

Creosoot verwijderen? Creosoot bestaat uit (onverbrande) roetdeeltjes en ziet er uit als een teerachtige laag. Deze teerafzetting is zeer brandbaar en is een belangrijke oorzaak van schoorsteenbranden. U doet er daarom goed aan om uw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten controleren op de aanwezigheid van creosoot.

Omdat creosoot zo’n teerachtige substantie is laat het zich niet zomaar even weghalen met een veegborstel. De binnenwanden van het rookkanaal moeten daarvoor echt specialistisch gereinigd worden.

U zou de aanwezigheid van creosoot kunnen herkennen aan een teerlucht of de kleur van de rook uit de schoorsteen. De rook uit de schoorsteen hoort mooi wit te zijn. Als dit niet geval is, dan is het verstandig om het rookkanaal zo snel mogelijk te laten reinigen.

Creosoot komt met vegen als samengeklonterde teerbrokken naar beneden. De schoorsteenveger kan daardoor makkelijk zien of er sprake is van creosoot.

Wilt u uw rookkanaal laten inspecteren om te achterhalen of er sprake is van creosoot ? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Achterhoek via 0547 201 559. Wij komen graag uw creosoot verwijderen.

Hoe ontstaat creosoot?

Het ontstaan van creosoot kan verschillende redenen hebben. In beginsel is het zo er (onverbrande) roetdeeltjes vrijkomen tijdens het stoken. Deze deeltjes hechten zich vast aan de wanden van het rookkanaal. Creosoot wordt gevormd als de temperatuur van rookgassen in het rookkanaal lager is dan 120 graden.

Er wordt veel creosoot gevormd bij een onvolledige verbranding van hout. Hout kan onvolledig verbranden als het hout nog nat is, als er hout gebruikt wordt dat niet geschikt is, of als er gestookt wordt met een lage temperatuur.

Bij het stoken met een kachel zijn er veel mensen die temperen door de schuiven en kleppen dicht te doen als het binnen te warm word. Hierdoor daalt de temperatuur in de schoorsteen naar 60 graden. Dit is niet goed want 60 graden is het dauwpunt, op deze temperatuur condenseren de rookgassen waardoor er veel creosoot gevormd wordt.

Rookgassen kunnen ook gaan condenseren door een lekkage in het rookkanaal. Bij een lekkage trekt koude lucht in de schoorsteen waardoor de rookgassen in het rookkanaal gekoeld worden. De roetdeeltjes hopen zich op rondom de lekkage waardoor er een opstopping kan ontstaan. De kans op een schoorsteenbrand is op dat moment erg groot. Een jaarlijkse inspectie is daarom erg belangrijk.

Hoe kan ik de vorming van creosoot voorkomen?

De vorming van creosoot kunt u voorkomen door een goede stooktechniek te hanteren. Het begint met de juiste brandstof en te zorgen dat de temperatuur van rookgassen hoger dan 120 graden is en blijft. Om de temperatuur van rookgassen te controleren adviseren wij u om een temperatuurmeter op de pijp van de schoorsteen te laten plaatsen.

In het geval u met hout stookt is het aan te raden om de haard of kachel aan te steken op de Zwitserse methode. Het hout wordt met deze methode volledig verbrand. Daarnaast is het van belang dat u hout gebruikt dat droog is en geschikt om mee stoken. Het vuur moet weinig rookontwikkeling hebben en mooi heldere vlammen.

Wilt u een temperatuurmeter laten plaatsen? Of wilt u uw schoorsteen laten vegen om creosoot te verwijderen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Achterhoek via 0547 201 559.

Hoe kan ik verantwoord stoken?

Om te zorgen voor een volledige verbranding is het van belang om goed heet te stoken. Een kachel of haard moet goed aangevuld worden met de gebruikte brandstof zodat de temperatuur van rookgassen hoger dan 120 graden blijft. Het aanschaffen van een rookgasthermometer is aan te schaffen om de temperatuur te controleren.

Om verantwoord te kunnen stoken met hout moet het vochtpercentage van het hout lager zijn dan 15%. Het is daarom beter als het hout al goed gedroogd is. Het aansteken van de haard of kachel op de Zwitserse methode zorgt ervoor dat de temperatuur snel hoog is en al het hout volledig verbrand.

Welk hout is het meest geschikt om te stoken?

Om de vorming van creosoot te minimaliseren is het belangrijk om hout te gebruiken dat geschikt is. Maar welk soort hout is nou eigenlijk geschikt om te stoken? Wij leggen het u graag uit!

Als aanmaakhout heb je hout nodig dat optimaal warmte kan genereren. Hiervoor kun je sprokkelhout of Naaldhout gebruiken. Beide houtsoorten worden veel gebruikt als aanmaakhout omdat het snel brandt en veel warmte afgeeft. Het zijn echter geen schone verbrandingssoorten doordat er veel deeltjes bij vrijkomen. Het is daarom beter om over te stappen naar hardere houtsoorten als het vuur goed aan is.

De harde houtsoort dat in Nederland het meest gebruikt wordt is Beukenhout. Dit hout droogt snel, vat makkelijk vlam, en brandt mooi rustig. Berkenhout is erg geschikt om mee te stoken en het geeft daarnaast ook nog eens een mooi helder vuur.

Eikenhout is een andere harde houtsoort en wordt in Nederland ook veel gebruikt als haardhout. Eikenhout is alleen minder geschikt hout omdat het eerst jaren moet drogen voor een vochtpercentage lager dan 15%. Het vocht in eikenhout zorgt voor knetterende vlammen en daarnaast brandt het hout hierdoor erg traag.

Elzenhout is een veel gebruikte houtsoort bij speksteenkachels. Dit hout brandt sneller dan de eerder genoemde houtsoorten en geeft ook goed de warmte af. Het speksteen kan met elzenhout eerder beginnen met opwarmen. Het vuur van dit hout geeft een mooie lichte kleur.

Het hout van een berkenboom is in Nederland ook een gewilde houtsoort om te stoken. Deze houtsoort heeft als het droog is een unieke grijze tint. Dit vinden veel mensen erg mooi voor bij de kachel of de haard. Het hout is erg geschikt omdat het traag brandt, veel warmte afgeeft, en is ook een schone verbrander.

Houtsoorten die je beter niet in de open haard of kachel kunt gooien zijn:

 • vuren
 • grenen
 • kastanjehout
 • pallethout
 • populierenhout
 • behandeld hout (geteerd, geverfd, geïmpregneerd, multiplex, spaanplaat)

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Achterhoek? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Achterhoek.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Achterhoek.

Werkwijze Schoorsteenveger Achterhoek

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Achterhoek via 0547 201 559. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Achterhoek op 0547 201 559.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Achterhoek via 0547 201 559.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Achterhoek via 0547 201 559.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Achterhoek

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Achterhoek heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Achterhoek

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Achterhoek

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Achterhoek nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Achterhoek

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Achterhoek mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Achterhoek

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button